A Lovely Backyard Stands Between This Trendy Home and the Road

 Ec B.jpg
Ec B.jpg

[ad_1]

Good design is clear. Nice design is clear – Joe Soprano

When a contemporary home comparable to this one opens as much as a busy avenue, you could have two decisions to create a privateness barrier: erect a tall, concrete compound wall, or assume out of the field to create an attention-grabbing facade.

Studio Lagom  selected the second choice for this 11,000 sq. foot villa in Surat by pushing the primary construction of the modern home to the rear and enveloping it in a lush inexperienced panorama that reveals itself in levels. A maze of pathways unfolds the wonder that lies inside, and it’s equally intriguing for passersby on the road questioning what’s on the opposite facet. It’s little shock that the architects christened this residence “The Skewed Home“.

This residence tour is a two-part collection with the primary half specializing in the exteriors and the maximizing views of the panorama.

Location: Surat, Gujarat
Space of plot: 14,000 sq ft
Constructed-up space: 11,000 sq ft
Structure & design agency: Studio Lagom
Principal architect: Hardik Shah
Panorama architects: Umesh & Prachi Wakaley (Roots Designs)

Wooden Facade of a modern house on a busy street in Surat

the pathway from the main gate leading to the garden of the house

A green wall leading to the entrance of the bungalow. This also provides privacy.

The architect reversed the norm of getting the primary construction on the road facet and the backyard within the rear. By setting the bungalow again past an elevated backyard makes this residence really feel moderately spacious moderately than in a typical forbidding, fortress-like compound wall.

The elevation is made up of Valsadi teak battens wrapped in cascades of creepers. Past this wall is a ramp that leads one on to the backyard. It’s sandwiched between this slatted outer boundary wall and the retaining wall of the house with an middleman concrete wall.

The architect’s imaginative and prescient was to create a journey of types, a constricted perambulatory method that lastly ‘releases’ the customer into the backyard. The opposite entry level, which is the ‘regular’ important door, additionally makes use of the identical technique of constriction and liberation, through a small entrance foyer that shields the primary dwelling area from direct view.

Landscaping of a tropical villa camouflaged by plumeria trees

A covered pergola in the porch of a tropical bungalow surrounded by lush green lawn.

Lush inexperienced manicured garden and a sprawling panorama take the credit score for the relaxed ambiance of the Skewed home. This was developed collaboratively by Roots Designs and Studio Lagom. The garden includes a sectional profile (a kund-like sunken central portion) that’s impressed by the ghats of Varanasi and Ujjain. A creative dimension was added by extending the ground sample of the gazebo into the kund.

A distant view of the bungalow/ villa from the landscaped garden

Stone sculptures dot the landscape of this tropical bungalow

Various animal sculptures around the water bodies in landscape of this tropical bungalow

Landscape of the tropical bungalow

View of the tropical landscape from the living room

Ideas for how to design a porch and landscaped garden for a tropical villa

A peek into the house from the garden

Entrance to the bungalow

Wooden main door entrance

I wager you may’t wait to see the insides when these doorways are thrown open, are you able to? The interiors are as breathtaking as the outside. Keep tuned for half 2.

Picture courtesy: Photographix | Sebastian + Ira for Studio Lagom

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*